„Róże oznaczają w Kenii nie tylko ciężką pracę i poranione ręce kobiet lecz również poważne w skutkach zatrucia chemikaliami. (…) W kenijskich fabrykach robotnicami są głównie kobiety. (…) Pracują codziennie po dwanaście godzin dziennie, bez odpowiedniego zabezpieczenia i masek. Wiele z nich pada ofiarą tragicznych wypadków, ale prawdziwe dane nie są znane, gdyż statystyki podlegają utajnieniu” – to fragment artykułu prasowego, który poznaliśmy na lekcji o łamaniu praw człowieka. Autorka artykułu, Anna Desponds, zwróciła uwagę na problem kobiet traktowanych jako tania siła robocza w kenijskich plantacjach róż, których właściciele mieszkają w Europie.
Mieszkańcy globalnego Południa często pracują w trudnych warunkach, za niewielkie pieniądze. Czy wiecie, że pracownik plantacji kawy zarabia 0,5 USD dziennie, a z każdej filiżanki kawy, którą wypijamy w restauracji, producent otrzymuje jedynie 5-25 groszy? Pracownicy plantacji kawy, herbaty i kakao nie są w stanie utrzymać i wykształcić swoich dzieci ani zapewnić im opieki lekarskiej.

Czym jest Sprawiedliwy Handel?
Sprawiedliwy Handel (Fair Trade) to uczciwość we wszystkich relacjach handlowych, zwłaszcza w tych między krajami bogatej Północy i biednego Południa. Jest to ruch tworzony przez organizacje pozarządowe, działaczy i wolontariuszy oraz firmy na rzecz rozwoju społeczności drobnych wytwórców z krajów globalnego Południa. Karta Zasad Sprawiedliwego Handlu jest podstawowym dokumentem opisującym zasady funkcjonowania ruchu, w którym Sprawiedliwy Handel definiuje się jako:
„ [..] Partnerstwo handlowe oparte na dialogu, przejrzystości i szacunku, które dąży do większej równości w handlu międzynarodowym. Przyczynia się do zrównoważonego rozwoju przez oferowanie lepszych warunków handlowych i ochronę praw marginalizowanych producentów i pracowników najemnych, szczególnie w krajach Południa. Organizacje Sprawiedliwego Handlu są aktywnie zaangażowane we wspieranie producentów, podnoszenie świadomości i kampanie na rzecz zmian zasad i praktyk konwencjonalnego handlu międzynarodowego”.
Sprawiedliwy Handel stawia potrzeby ludzi przed zyskiem i dba o rozwój korzystnych relacji między sprzedawcami i nabywcami. Fair Trade wyklucza dyskryminację i stwarza możliwości poprawy warunków pracy i życia ubogich producentów.
Kryteria Sprawiedliwego Handlu obejmują także: zakaz pracy dzieci i pracy niewolniczej, zapewnienie pensji minimalnej (zgodnie z prawem danego kraju), równe wynagrodzenie kobiet i mężczyzn, kryteria „ekologiczne” np. niestosowanie szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Około 75% produktów spożywczych Sprawiedliwego Handlu posiada także certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Nad spełnieniem tych kryteriów czuwają dwie główne organizacje: Fairtrade International oraz World Fair Trade Organisation. Obie skupiają szereg mniejszych organizacji np. krajowych.
Certyfikat Fairtrade posiadają produkty, których wytwarzanie spełnia określone standardy społeczne i środowiskowe, takiej jak stabilna i uczciwa cena. Możecie go znaleźć na produktach wytwarzanych w krajach globalnego Południa. Symbolu certyfikatu Fairtradeszukajcie między innymi na: kawie, herbacie, czekoladach, kakao, sokach, przyprawach, ryżu i kwiatach.
Pamiętajcie, że kupując produkty ze znaczkiem Fairtrade wspieramy poprawę jakości życia osób, które je wytwarzają i przyczyniamy się do zmniejszania negatywnych skutków działalności człowieka.
autor artykułu: Natalia Wiadrowska
autor ilustracji: Julia Pruchniewska
Źródła: